Dags att gå hem

Om jag än går och bereder plats åt er, skall jag komma tillbaka och ta er till mig, för att ni ska vara där jag är (Joh 14:3 SFB15).

Dessa uppmuntrande ord uttalade Jesus till sina rädda och förvirrade lärjungar då han strax skulle lämna dem, visserligen bara tillfälligt, för att försona mänsklighetens synd på Golgata kors. Finns det något mera tröstande än ett löfte att få bli hämtad av Herren själv, himmelens och jordens Skapare?

För ett antal år sedan såg jag en förhandsvisning på en film som senare skulle visas på TV. Den handlade om den amerikanske boxaren James Braddock, ibland även kallad ”Cinderella Man” (ung. ”Askungemannen”). Han var son till en fattig irländsk invandrare till USA och levde under knappa förhållanden under depressionen. Efter en otippad seger mot Max Baer 1935, som gjorde honom till världsmästare i tungviktsboxning, förändrades hans liv radikalt, inte minst ekonomiskt.

I en väldigt rörande scen kommer den nyblivne mästaren in på den smutsiga och bullriga fabrik där hans far jobbar. Han går fram till honom och närmast skriker i örat:  ”det är dags att gå hem nu pappa”. Fadern svarar: ”det är inte riktigt dags ännu”, eftersom han trodde att sonen menande gå hem för dagen. Braddock svarar pappan: ”det är dags att gå hem för gott, du behöver inte jobba här längre”. Tänk dig den dagen då Jesus kommer tillbaka, efter sin seger över Satan, och säger till oss: ”det är dags att gå hem nu – för gott!”.